2022-01-28 14:47:06• hírek • Bede Emőke

Lucian Bode belügyminiszter jelenlétében adták át a Szatmár Megyei Prefektusi Hivatal új székhelyét

Fotók: Szatmár Megyei Prefektusi Hivatal
Fotók: Szatmár Megyei Prefektusi Hivatal

Lucian Bode belügyminiszter, Szatmár megyei politikai vezetők és parlamenterek, illetve a prefektúra alárendeltségébe tartozó közintézmények képviselőinek jelenlétében avatták fel a hivatal új, Eötvös (Al. I. Cuza) utcai székhelyét. Az esemény az épület gyors körbejárásával kezdődött, majd a frissen elkészült gyűlésteremben sor került az ünnepi beszédekre is.

A rég várt alkalmat Altfatter Tamás prefektus nyitotta meg, majd a tárcavezető és a meghívottak üdvözlését követően át is adta a szót Radu Bud alprefektusnak, aki röviden felidézte az új székhely akadályokkal tarkított történetét. Mint elhangzott, a prefektusi hivatal még 2007-ben vette át a közszolgálatokat, s ezzel együtt azokat a leromlott állapotú épületeket, melyekben ezek működtek. Már ekkor megfogalmazódott a gondolat, hogy ezen kulcsfontosságú közszolgálatokat egy új, könnyen megközelíthető, s a 21. századi standardoknak minden szempontból megfelelő épületbe kell költöztetni. Az opciók mérlegelése után a választás egy, a városi rendőrség szomszédságában található építkezési területre esett, mely már évek óta rontotta a város képét. A szakemberekkel való egyeztetések után 2008 decemberében kiírták az első közbeszerzési eljárást, melyre érkezett is néhány nem túl komoly ajánlat. S miközben a kivitelezésre jelentkező cégek oda-vissza dobálták a fellebbezéseket, 2009-ben Szatmár megyébe is begyűrűzött a gazdasági világválság.



A projektet hosszú évekre jegelték, ám 2015-ben Eugen Avram akkori prefektus újra napirendre tűzte az ötletet, melynek köszönhetően újabb két évnyi várakozás után 2017-ben végre elkezdődött a tényleges munka. 2020-ban a koronavírus miatt ismét megtorpant a kivitelezés, ám ez a szünet szerencsére nem tartott olyan sokáig, mint a korábbiak, így 2022 januárjában a prefektusi hivatal és a közszolgáltatások végre átköltözhettek az új épületbe.


A történeti visszatekintőt követően Altfatter Tamás megköszönte mindazok munkáját, akik nélkül a több mint egy évtizeddel ezelőtt útjára indított projekt még a mai napig is csak egy papíron létező terv lenne, majd átadta a szót Lucian Bodénak. A szaktárca vezetője megelégedéssel konstatálta, hogy a legutóbbi látogatása alkalmával kijelölt kivitelezési határidőt sikerült tartani, így az épület mostanra a közszolgálatok valódi csomópontjává vált, ahol a remények szerint egyszerűbb és gyorsabb lesz az ügyintézés.



Kihasználva az ünnepély adta lehetőséget, Lucian Bode azt is elárulta, hogy a fejlesztések sora ezzel még nem ért véget, ugyanis néhány héten belül egy olyan digitális rendszert üzemelnek majd be az épületben, mely révén a lakosság könnyűszerrel, készpénzt vagy bankkártyát használva fizetheti ki a közszolgálatok által kért illetékeket.


A prefektúra új székhelye számokban:

  • „One-stop-shop” típusú közös ablak minden közszolgálatnak, váróteremmel
  • Több mint 300 négyzetméteres archívum a dokumentumok raktározására
  • 50 modern iroda 1-4 munkaállomással, melyeknek összterülete 1100 négyzetméter
  • 149 fős nagy gyűlésterem, 70 fős kis gyűlésterem
  • Az új, energiahatékony épület teljes területe 4300 négyzetméter
  • A munkálatok és berendezések összértéke 14.898.430 lej, melyből 11.475.150 lejt Románia kormánya finanszírozott a Belügyminisztériumon keresztül.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: